05 Mart 2013

Android’te kilit deseni Ayarlama, Devredışı bırakma ve hatalı girişlerden sonra sıfırlama

Forumlarımı da sıklıkla bahsi geçen ve son dönemlerde yerli haber portallarında ”FBI, Android’in şifresini kıramadı” gibi başlıklarla yer alan Android’in kilit deseni ve hakkında bilinmesi gereken a ve ö şeylerden bahsedeceğim.


android-kilit-deseni


Genel olarak yukarıdaki resimdeki gibi olan kilit deseni, şeklini si in belirleyebileceğini en a 4 halkanın birleşimiyle oluşan ö el desene verilen bir addır. Hem güvenlik açısından hem de estetik açıdan normal şifrelemeye göre daha sempatik olduğu söylenebilir ve sıklıkla tercih edilir.


Android’teki kilit deseni seçeneği şu anda aktif olarak kullanılan tüm Android sürümlerinde mevcuttur. Kilit desenini aktifleştirmek için: Ayarlar > Güvenlik > Ekran kilidini ayarla > Şekil bölümüne gelin ve istediğini şekli çi in, daha sonra doğrulamak için yeniden çi in ve bu kadar! Test etmek için ciha ını ın güç tuşuna basın ve kilidi açmak için şekilin gerekli olduğunu görün.


Ekran kilidini değiştirmek ya da kaldırmak istiyorsanı  Ayarlar > Güvenlik > Ekran kilidini değiştir menüsüne gelin, geçerli şekli çi in, ve karşını a gelen seçeneklerden istediğini i seçin. Yok seçeneği ekran kilidi kaldırır, Şekil seçeneği yeni bir şekil çi meni i sağlar, PIN seçeneği ekran kilidini için tamsayılardan oluşan bir parola oluşturmanı ı sağlar ve Şifre seçeneği de istediğini karakterlerden oluşan bir parola oluşturmanı ı sağlar.


Gelelim en çok problem oluşturan şifreyi unutma mev ularına. Ekran kilidini deki korumayı aşmadan önce 5 kere yanlış giriş yapma şansını mevcut daha sonra karşını a parolayı kurtarma seçeneği çıkar ya da sistem 30 saniye girişlerini i engelleyerek si e yeni giriş hakları tanır. Tabii ki deseni, parolayı unuttuysanı si in ihtiyacını olan şey kurtarma oluyor.


android-ekran-deseni-unutma


Kurtarma işlemi için mutlaka birincil Google hesabını ın kullanıcı adına ve şifresine ihtiyacını var. Eğer bu bilgileri bilmiyorsanı ciha ını ın recovery moduna bir şekilde erişip(yoksa bir şekilde kurup) fabrika ayarlarına döndürmelisini ya da yeni ROM yüklemelisini (1.seçenek daha mantıklı )


Eğer Google hesabını ı ve şifresini hatırlıyorsanı ekranda beliren Deseni unuttunu mu? seçeneğine dokunun ve hesabını la giriş yapın. Başarıyla giriş yaptıktan sonra tıpkı Ayarlar > Güvenlik > Ekran kilidini değiştir bölümündeki gibi bir menü karşını a gelir, buradan isteğini e bağlı olarak korumayı kaldırabilir ya da yeni bir koruma ayarlayabilirsini .


Tavsiye: Ciha ını da tanımladığını Gmail hesabı sadece Market, Takvim gibi ya ılımları kullanabilmek için bir aracı olmaktan çok, güvenlik önlemleri için de karşını a çıkabiliyor. O yü den Gmail hesabını ı aktif olarak kullanmıyorsanı , mutlaka şifresini bir yere not alın.


Güncelleme: Ya ıya yapılan şifreyinin tam anlamıyla kırma merakı içeren yorumlardan dolayı, ya ıya yorum girişi kapatılmıştır. Burada normal yöntem dışında şifreyi kaldırma yöntemi olsa dahi paylaşılmayacaktır çünkü si lerin hırsı mı, mağdur mu olduğunu u bilemeyi ve suça ortaklık etme ihtimalinin içinde bile yer alamayı . Anlayışını için teşekkürler.



Android’te kilit deseni Ayarlama, Devredışı bırakma ve hatalı girişlerden sonra sıfırlama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder